Mag je een koophuis verhuren? Mag je een koophuis verhuren als je het tijdelijk niet nodig hebt?

Mag je een koophuis verhuren

Als je voor een langere periode naar het buitenland gaat en je woning staat leeg, dan kan de vraag opkomen: mag je een koophuis verhuren ? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig te geven. Het juiste antwoord op de vraag ‘mag je een koophuis verhuren’ is: ja, dat mag mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Aan welke voorwaarden je moet voldoen verschilt van situatie tot situatie. Hieronder zie je een aantal punten waar je op moet letten als je wilt zien of je je koophuis mag verhuren. 

Mag je een koophuis verhuren als je een hypotheek hebt? 

Het belangrijkste struikelblok bij het verhuren van een eigen woning is de hypotheek die op de woning is gevestigd. De meeste huizen in Nederland zijn gefinancierd met een hypotheek. De hypotheek fungeert als onderpand voor de geldverstrekker. Op het moment dat jij je hypothecaire lening niet meer kunt betalen, mag de geldverstrekker jouw huis verkopen. 

Het punt is alleen dat de hypotheekverstrekker het huis minder goed kan verkopen als er nog huurders in het huis zitten. Het huis is dan minder waard. Daarom willen de meeste geldverstrekkers niet dat het huis verhuurd wordt. Dat staat zo ook in de hypotheekakte beschreven. 

Mag je een koophuis dan nooit verhuren als je een hypotheek hebt? 

Het is niet zo dat je helemaal nooit een koophuis mag verhuren als je een hypotheek hebt. Belangenorganisaties en de overheid hebben bij banken gepleit om de regeling voor het verhuren van koophuizen wat makkelijker te maken. Dat is ook gelukt. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, dan lukt het meestal wel om toestemming van de bank te krijgen om een koophuis te verhuren. 

Mag je een koophuis verhuren van de gemeente? 

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je niet altijd een koophuis mag verhuren. In sommige gevallen heb je een vergunning nodig van de gemeente. Dat is met name het geval als je je huis wilt gaan verhuren op basis van de Leegstandwet en als je je huis permanent wilt gaan verhuren. Zeker als je je huis permanent wilt gaan verhuren is het goed om te kijken wat de specifieke regels in jouw gemeente zijn. Pas dan kan je zien wat je moet doen om je huis permanent te mogen verhuren. 

Als je een appartement hebt, dan moet je vaak ook toestemming vragen aan de vereniging van eigenaren. In veel reglementen is namelijk bepaald dat het verhuren van een appartement in een appartementencomplex niet zomaar is toegestaan. Natuurlijk is daar wel over te praten, maar het is verstandig om dit te doen voordat je het huis gaat verhuren en niet pas daarna.  

Mag je een koophuis verhuren : let hier op! 

Om een en ander kort samen te vatten: als je een koophuis wilt verhuren dan moet je op de volgende zaken letten: 

  • Mag je een koophuis verhuren van de bank? 
  • Mag je een koopwoning verhuren van de gemeente 
  • Heeft de vereniging van eigenaren bezwaar tegen het verhuren van een woning? 

Informatie

Direct huis verhuren

Tel: +31(0) 85 06 574 67

E-mail: info@directhuisverhuren.nl

Waarom ons?

 950 verhuurders gingen u voor
  Binnen een week verhuurd
  Meer dan 20 jaar ervaring
  Klanten geven ons een 8,8
  Wij ontzorgen u voor 100%

Hoe wij werken

 Altijd op maat
  Vaste contactpersoon
  Marktconforme verhuurprijzen
  Voor lange of korte periode
  Wij ontzorgen u voor 100%

Direct huis verhuren

Tel: +31(0) 85 06 574 67

E-mail: info@directhuisverhuren.nl

Wenst u vrijblijvend advies van de makelaar?

Advies of een nuchter gesprek ? Vraag hier uw informatie aan! Meer dan 950 verhuurders gingen u voor!