Huis verhuren met een NHG hypotheek?

Huis verhuren met NHG hyptoheek

Wanneer u een hypotheek heeft met NHG dan is het belangrijk om te weten of u uw woning verhuren mag. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en is een extra garantie welke u krijgt bij het afsluiten van uw hypotheek. Het is een extra waarborg en zekerheid voor de bank. Mocht u uw hypotheek niet kunnen betalen en in het slechtste geval wordt de woning verplicht verkocht dan zal de NHG de hypotheek aan de bank betalen. Ook zijn er andere situaties waarbij een hypotheek onder NHG extra voordelen biedt.

Wat komt aan bod in dit artikel?

Wanneer u uw woning wilt gaan verhuren is het natuurlijk belangrijk om te weten, wat er mogelijk is.

  • Kunt u uw woning zomaar verhuren?
  • Moet u toestemming hebben van het waarborgfonds NHG?
  • Of van uw bank?
  • Of is het totaal niet toegestaan?

Vragen waarop we u graag een antwoord geven.

Kwijting van de restschuld door de NHG

Pas nog las ik een uitspraak van een rechter waaruit blijkt, dat er wel degelijk een toestemming moet zijn om de woning te verhuren wanneer een woning met NHG hypotheek verhuurd wordt. Een woning welke met verlies verkocht wordt resulteert in een vergoeding vanuit het waarborgfonds NHG aan de geldverstrekker. Het fonds kan vervolgens een claim vestigen op de geldnemer voor dezelfde schuld. Het is echter vaak zo, dat deze schuld wordt weggescholden door de NHG. Het is echter niet standaard, dat dit gebeurt.

Een schuldenaar moet er natuurlijk alles aan gedaan hebben om de schuld te voorkomen of om deze zo klein mogelijk te houden. Treft een makelaar bijvoorbeeld een complete wietplantage aan in een woning of wil men de makelaar niet naar binnen laten gaan dan wordt het anders.

Ook het verhuren zonder een toestemming zorgt ervoor, dat de NHG de schuld niet wegscheld . Wanneer iemand de woning zonder toestemming van de bank verhuurd en vervolgens een beroep op de NHG wil doen, dan wordt dit moeilijk. Moeilijk in de vorm van het compleet wegschelden van de hypotheek.

Terug naar de uitspraak rondom verhuur met de NHG

Pas nog lazen we een uitspraak vanuit de Raad van Staten. De hypotheeknemer had een woning gekocht met een hypotheek van de bank. Het fonds had de NHG garantie afgegeven aan de bank voor deze lening om een huis te kopen. Wat later ontdekt de bank, dat de woning verhuurd wordt. De bank heeft hier nooit een toestemming voor gegeven. Het is echter opgenomen in de hypotheekakte om dit wel te melden bij de geldverstrekker.

De bank zegt de hypotheek op en eist een volledige betaling. Het lukt niet en de woning wordt geveild. Resultaat is een restschuld van 75.000 euro grofweg. De bank geeft dit door aan de NHG welke dit betaald aan de bank.

De bank eist het geld nu op van de hypotheeknemer welke zonder toestemming van de bank de woning verhuurd had. De Raad van Staten stelt het NHG in haar gelijk, aangezien de leningnemer de verhuur niet had gemeld.

Met NHG is het dus essentieel, dat u de bank hierover informeert en hun goedkeuring krijgt!

Informatie

Direct huis verhuren

Tel: +31(0) 85 06 574 67

E-mail: info@directhuisverhuren.nl

Waarom ons?

 950 verhuurders gingen u voor
  Binnen een week verhuurd
  Meer dan 20 jaar ervaring
  Klanten geven ons een 8,8
  Wij ontzorgen u voor 100%

Hoe wij werken

 Altijd op maat
  Vaste contactpersoon
  Marktconforme verhuurprijzen
  Voor lange of korte periode
  Wij ontzorgen u voor 100%

Direct huis verhuren

Tel: +31(0) 85 06 574 67

E-mail: info@directhuisverhuren.nl

Wenst u vrijblijvend advies van de makelaar?

Advies of een nuchter gesprek ? Vraag hier uw informatie aan! Meer dan 950 verhuurders gingen u voor!