Tijdelijk huis verhuren – je huis tijdelijk verhuren, hoe doe je dat?

Tijdelijk je huis verhuren kan je makkelijk extra inkomsten opleveren. Het tijdelijk verhuren van je huis zorgt er namelijk voor dat je huurinkomsten ontvangt. Voor die huurinkomsten hoef je eigenlijk niet te werken, dus je zou dit kunnen zien als een vorm van passief geld verdienen. Uiteraard is het niet zo makkelijk als het lijkt, voordat je je huis tijdelijk kunt verhuren moeten er immers een aantal zaken goed geregeld zijn. Tijdelijk een huis verhuren kent een aantal valkuilen. Hier wijzen we je op een paar valkuilen die komen kijken bij het tijdelijk verhuren van je huis. 

Tijdelijk huis verhuren: hoe tijdelijk is tijdelijk? 

Als je een huis voor een bepaalde periode wilt verhuren, dan is het belangrijk om je contracten goed te regelen. Als je de contracten niet goed regelt, dan wordt tijdelijke verhuur van je woning zomaar permanente verhuur. Dat is echter niet wat de meeste mensen die tijdelijk een woning willen verhuren voor ogen hebben.  

Er zijn twee mogelijkheden om een woning tijdelijk te verhuren: 

  1. Op basis van de leegstandwet 
  2. Kortdurende verhuur 

Op basis van de leegstandwet mag je tijdelijke een huis verhuren voor een periode van 5 jaar. Een voorwaarde is wel dat je huis actief te koop aangeboden moet worden. Je kunt je huis ook tijdelijk verhuren voor maximaal 2 jaar. Ga je over deze termijnen heen, dan kan een huurder volledige huurbescherming krijgen en dat is vaak ongewenst. Het is dus belangrijk dat in het huurcontract duidelijk geregeld wordt voor hoelang de huurovereenkomst geldt.  

Tijdelijk een huis verhuren: wat vindt de fiscus daar van? 

De regeling van het tijdelijk verhuren van een woning is fiscaal gezien complex. Bij tijdelijke verhuur van een niet te koop staande woning zal het verhuren van de woning invloed hebben op het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait wordt dan 70% van de ontvangen inkomsten. Het eigenwoningforfait wordt toegevoegd aan het inkomen uit werk (box 1). Het bedrag dat er aan belasting betaald moet worden is dan dus 70% van de ontvangen huurinkomsten maal het percentage van de belastingschijf waar u in zit.  

Het tijdelijk verhuren van de woning op basis van de Leegstandwet heeft een aantal voordelen. Zo zijn de huurinkomsten onbelast. Daar staat echter tegenoer dat bijvoorbeeld de hypotheekrente niet meer afgetrokken kan worden en dat de woning wordt aangemerkt als vermogen (box 3).  

Tijdelijk huis verhuren: is dat aantrekkelijk? 

Het tijdelijk verhuren van een huis kan een aantrekkelijke optie zijn. De financiële gevolgen zijn echter complex. Daarom is het verstandig om voordat men de woning tijdelijk gaat verhuren contact op te nemen met een specialist op dit gebied. Dat kan een makelaar zijn, maar bijvoorbeeld ook een fiscalist. Zij kunnen de toekomstige verhuurder uitgebreid voorlichten over de fiscale gevolgen van het tijdelijk verhuren van een woning. Daarnaast kunnen zij ook helpen om in te schatten of het tijdelijk verhuren van een woning rendabel is. Een makelaar kan uiteraard ook meer informatie verstrekken over de te verwachten huuropbrengsten en het gemak waarmee nieuwe huurders gevonden kunnen worden.  

Informatie

Direct huis verhuren

Tel: +31(0) 85 06 574 67

E-mail: info@directhuisverhuren.nl

Waarom ons?

 950 verhuurders gingen u voor
  Binnen een week verhuurd
  Meer dan 20 jaar ervaring
  Klanten geven ons een 8,8
  Wij ontzorgen u voor 100%

Hoe wij werken

 Altijd op maat
  Vaste contactpersoon
  Marktconforme verhuurprijzen
  Voor lange of korte periode
  Wij ontzorgen u voor 100%

Direct huis verhuren

Tel: +31(0) 85 06 574 67

E-mail: info@directhuisverhuren.nl

Wenst u vrijblijvend advies van de makelaar?

Advies of een nuchter gesprek ? Vraag hier uw informatie aan! Meer dan 950 verhuurders gingen u voor!